Błąd !
Odrobina chęci, czasem kilka prób, obserwacja jak dana mąka się sprawdza.
I już obżeram się zdrowym bo gryczanym, bezmlecznym naleśnikiem.
Jest tak pyszny, że wymyślne dodatki są w tym miejscu zbędne.
Moją inspiracją są wspomnienia z wakacji w Grecji,
gdzie degustowałam taką /glutenową/ wersję.
,, Bez pracy i miód gorzki "
A.Regulski
4 naleśniki
Potrzebujemy :
- mąka gryczana, u mnie niepalona Bezgluten
- płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- woda mineralna, lekko gazowana
- jajeczko
- sól
- garść orzechów włoskich
- płynny miód
- olej
Do szklanki wsyp odmierzoną ilość kartoflanki. Dosyp gryczankę tak, aby mąka zajmowała 1/2 szklanki. Następnie przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jajeczko, 3/4 szklanki wody, łyżkę oleju. Dodaj również szczyptę soli i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut. Ciasto zgęstnieje. Smaż na natłuszczonej, rozgrzanej patelni. Podawaj z miodem i posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO :)
a ciasto będzie jeszcze lepsze z odrobiną mleczka kokosowego
OdpowiedzUsuń