Nawet wypiek ciasta ma swoją własną i niebanalną historię. Otóż rybka została zaproszona na poważną uroczystość jakim jest wesele. I tak oto aby nie dostać ślinotoku na widok przecudownego torta weselnego stwierdziłam, że koniecznie muszę zabrać coś słodkiego. Oczywiście coś nowego, szybkiego w przygotowaniu i pysznego na tyle abym nie czuła się niepocieszona. Bardzo lubię smak klasycznego tiramisu. W szafce nie miałam bg biszkoptów, upiekłam zatem bardzo puszysty biszkopt.
I tak przygotowałam się wzorowo na trudne pytania:
-a Ty skąd masz już tort
- a spod stołu ! :)
Dziewięćdziesiąt procent naszych zmartwień dotyczy spraw, które nigdy się nie zdarzą.
Potrzebujemy :
BISZKOPT
- 60 gram mąki ryżowej
- 35 gram kartoflanki
- 4 jajka
- 4 płaskie łyżki cukru/ ksylitolu
- mała łyżeczka bg proszku do pieczenia
- mała łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 500 gram serka mascarpone
- 6 żółtek (jajka umyj i sparz ! )
- 3 łyżki cukru/ ksylitolu
- mała filiżanka mocnej kawy
- 50 ml rumu :)
- starta czekolada lub kakao do dekoracji
1.Tortownicę ( 21 cm ) wyłóż papierem do pieczenia. Mąki wymieszaj ze sobą i przesiej 2-3 razy, połącz z proszkiem do pieczenia. Rozbij jajka oddzielając białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i odłóż na bok. Białka ubij na sztywno. Do piany dodawaj stopniowo cukier wciąż ucierając. Następnie odstaw mikser. Łyżką wmieszaj delikatnie żółtkową masę. Na koniec partiami i bardzo ostrożnie wmieszaj do ciasta mąkę z proszkiem. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Gorący biszkopt upuść na podłogę z wysokości kolan. Wystudź i przekrój w poprzek.
2. Żółtka ucieraj z cukrem bardzo długo, aż do powstania jasnej i puszystej masy (kogel-mogel). Serek mascarpone zmiksuj starannie, dodaj żółtka i miksuj dalej na wolnych obrotach, aż masy się połączą.
3.Wymieszaj zimną kawę z rumem i nasącz oba blaty biszkoptowe.
4. Przełóż biszkopt kremem. Górę udekoruj wedle uznania. Ciasto przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO :)
Mniam. Chyba się skuszę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam