Natura hojna jest niezmiernie, co roku obdarowuje nas czerwonymi, soczystymi i przepełnionymi słodyczą truskawkami.
Grzechem byłoby nie skorzystać.
Myślę, że knedle z owocami to przyjemne wspomnienie dzieciństwa dla każdego z nas.
Nie będę próżno opowiadać, proszę tylko na zdjęcia spojrzeć..
,, Chwile - jak truskawki, każda smakuje inaczej. Pamiętasz smak tylko tej ostatniej, resztę możesz sobie tylko wyobrazić "
Jan Machoń
Potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków *
- skrobia ziemniaczana
- jajeczko
- łyżka oleju
- truskawki 25-30 sztuk
- jogurt naturalny lub kwaśna śmietana
- ksylitol/cukier do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj, odcedź i przeciśnij przez praskę lub zgnieć tłuczkiem. Jeszcze gorące pure wyrównaj, wyjmij z niego 1/4 masy i uzupełnij kartoflanką. Dodaj jajko oraz olej i zagnieć ciasto. Jeżeli będzie się kleić dosypuj dodatkowe porcje skrobi. Niestety posiadałam tylko młode i co za tym idzie wodniste ziemniaki, więc musiałam dosypać sporo mąki. Partie gładkiego ciasta układaj na dłoni, spłaszcz, nałóż truskawkę, sklej i uformuj zgrabną kulkę. Gotowe knedle wrzucaj do wrzątku i gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaj tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz