wtorek, 11 lutego 2014

Bezglutenowy chleb na proszku i jogurcie


 Z duszą na ramieniu podejmuje kolejne próby stworzenia pieczywa idealnego. Tym razem chleb doskonały dla osób, które nie lubią lub ze względu na kandydozę unikają drożdży. Ciasto nie musi wyrastać zatem oszczędzamy na czasie. Nie tracimy także energii i nerwów na przygotowanie zakwasu, gdyż wykorzystujemy proszek do pieczenia. 
Chlebek wychodzi puszysty, a zarazem delikatny w smaku. 

,,Dziel z in­ny­mi swój chleb, a le­piej będzie ci smakował " P. Bosmans

Potrzebujemy:
  • 200 gram mąki ryżowej
  • 50 gram mąki kukurydzianej
  • 50 gram mąki mix uniwersalnej u mnie Schar
  • 2 jajka
  • 180 gram jogurtu greckiego 10%
  • 120 gram jogurtu naturalnego u mnie Zott
  • 2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy 2-3 razy, a następnie łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. W garnuszku ubijamy delikatnie całe jajka. Dodajemy do nich porcje jogurtu, miksując. Małymi partiami dosypujemy suche składniki cały czas mieszając na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do silikonowej foremki o wymiarach 11x 20 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj