Potrzebujemy :
- 250 gram mąki kukurydzianej
- 150-200 ml mleka ( może być roślinne)
- łyżka masła ( lub margaryny)
- łyżka miodu
- 2 jajka
- duża łyżeczka bg proszku do pieczenia
- garść suszonych żurawin (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Dodajemy do niego miód i mleko. Następnie łączymy z rozbełtanymi jajkami. Tak przygotowane mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem oraz podsypaną mąką foremkę ( u mnie foremka na tartę o średnicy 25 cm). Wygładzamy chlebek, rozsypujemy żurawinę i wciskamy ją w ciasto. Pieczemy w temp. 200 stp. przez około 20 minut.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz