poniedziałek, 25 listopada 2013

Ekspresowy chleb kukurydziany z żurawiną

 
 Pieczywo z mąki kukurydzianej na proszku do pieczenia nie do końca smakuje jak chleb. Stanowi jednak doskonałe urozmaicenie naszego menu, ratuje gdy jesteśmy zabiegani i baaardzo głodni :D
Potrzebujemy :
  • 250 gram mąki kukurydzianej
  • 150-200 ml mleka ( może być roślinne)
  • łyżka masła ( lub margaryny)
  • łyżka miodu
  • 2 jajka
  • duża łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • garść suszonych żurawin (opcjonalnie)
Przygotowanie :
 Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Dodajemy do niego miód i mleko. Następnie łączymy z rozbełtanymi jajkami. Tak przygotowane mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem oraz podsypaną mąką foremkę ( u mnie foremka na tartę o średnicy 25 cm). Wygładzamy chlebek,  rozsypujemy żurawinę i wciskamy ją w ciasto. Pieczemy w temp. 200 stp. przez około 20 minut.


                                                                                                                                   SMACZNEGO :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj