poniedziałek, 28 października 2013

Baaardzo owocowy placek bezmleczny

     

 Po placku nie ma już śladu, pozostał przepis. Chciałam przede wszystkim wypróbować  recepturę na biszkopt ze skrobi ziemniaczanej z  książeczki. Praktyczny poradnik otrzymałam zaraz po zapisaniu się do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.             W tym miejscu zachęcam wszystkich zapisywać się


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek  ( oddzielamy żółtka od białek)
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 6 kopiastych łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stopionego i chłodnego masła lub oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Masa owocowa:
  •  sok 100% Tymbark multiwitamina classic 1 litr
  •  100 gram skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru ( opcjonalnie, dla mnie bez cukru w sam raz :)
Ponadto:
  • 2 czerwone galaretki Celiko
  • puszka brzoskwiń- czytać skład!
Wykonanie:
Aby ułatwić sobie pracę biszkopt wykonałam dzień wcześniej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka natomiast z octem lub cytryną. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, wciąż ubijając. Do sztywnej piany dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy . Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem, wciąż delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy tłuszcz, łączymy. Pieczemy w tortownicy 30-40 minut w temperaturze 170-180 stp. Po wystudzeniu biszkopt kroimy w poprzek. Kolej na masę.
 Z soku odlewamy 3/4 szklanki i  łączymy ze skrobią ziemniaczaną. Pozostały sok wstawiamy na gaz, możemy dosłodzić. Gdy soczek zacznie się gotować dolewamy część zaciągniętą skrobią. Intensywnie mieszamy do zgęstnienia. Gorąca masę kładziemy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią. Gdy placek będzie już przestudzony rozkładamy pokrajane oraz odsączone brzoskwinie, zalewamy tężejącą się galaretką. Schładzamy.
                                                                                                                 Smacznego :)




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj