środa, 13 listopada 2019

Pasta z białej fasoli a`la smalczyk





Skoro troszczysz się o siebie i pieczesz domowy chleb to warto także zadbać o to
aby znalazło się na nim coś pysznego.
Do wypróbowania tej pasty zbierałam się już dobrych kilka miesięcy. 
Jest to świetna alternatywa i urozmaicenie codziennej diety.
Odżywcze białko białej fasoli oraz  kilka sprytnych dodatków sprawią, że w ekspresowym tempie wyczarujesz wyjątkowe w smaku smarowidło.


Potrzebujesz:


  • 225 gr ugotowanej białej fasoli, u mnie piękny Jaś
  • średnią cebulę
  • małe lub 1/2 dużego jabłka 
  • 5 łyżek oleju roślinnego 
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • spory ząbek czosnku
  • łyżeczkę suszonego majeranku
  • łyżeczkę sosu sojowego, bezglutenowy Tamari !
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

Cebulkę posiekaj starannie, jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ugotowane ziarna fasoli odsącz z wody, pozostawiając 2 łyżki płynu. Zgnieć dokładnie strączki widelcem. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej. Dodaj  pokrojoną cebulkę, liść laurowy, ziele angielskie i smaż przez kilka minut na małym ogniu. Gdy ta się zeszkli dodaj jabłko i przesmażaj dalej, cały czas mieszając. Na koniec dodaj czosnek i pozostaw na ogniu przez kilka minut. Po wyjęciu przypraw dodaj do fasolowej pasty. Dołóż także sos sojowy, majeranek i wymieszaj całość. Dopraw do smaku solą oraz sporą ilością pieprzu.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj