KLUSKI
- 350 gr ugotowanej, tak kaszy jaglanej
- łyżka wody
- 1,5 łyżki mąki ryżowej
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
PONADTO
- 1/2 kg dojrzałych śliwek
- śmietana kokosowa, u mnie z Tesco marki Real Thai
- cynamon
- płynny miód
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temp. 185 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułóż połówki śliwek. Posyp z wierzchu cynamonem, polej łyżeczką miodu i zapiekaj do miękkości, ok. 30 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną. Jeszcze gorącą, odmierzoną porcję przełóż do miski, dodaj łyżkę wody i przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj dwa rodzaje mąk, sól i wymieszaj. Pozostaw gotową masę, aby lekko przestygła. W garnuszku zagotuj wodę, gdy ta zacznie wrzeć za pomocą łyżeczek nakładaj małe porcje ciasta. Gotuj niecałą minutę od wypłynięcia na powierzchnie. Gorące kluseczki podawaj z ciepłymi śliwkami, na wierzch nałóż kleksa śmietany kokosowej. Całość posyp cynamonem i polej miodem.
Smacznego !
Nigdy jeszcze nie jadłam czegoś takiego, ale uwielbiam kaszę jaglaną, więc muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń