Fenomen chleba z kaszy gryczanej chyba na zawsze odmienił bezglutenowe stoły.
Przy pomocy fermentowanej gryki tworzę swoją wersję pieczywa. Zależy mi aby wykorzystać właściwości i wartości odżywcze dobroczynnych płatków owsianych. Chleb jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Wymaga minimum pracy, gdyż magia zakwasu sama czyni niepostrzeżone cuda.
Potrzebujemy:
- 300 gr kaszy gryczanej jasnej
- 50 gr płatków owsianych, bezglutenowych !
- 60 gr mąki ryżowej
- 60 gr skrobi ziemniaczanej
- spora łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- woda, ewentualnie
Przygotowanie:
Wieczorem odmierzoną porcję kaszy gryczanej przepłucz starannie i przełóż do dużej miski. Zalej wodą, tak aby ta przykrywała poziom ziaren. Nie więcej ! Miseczkę przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na całą noc. Rano wymieszaj całość i dolej tyle wody, tak aby kasza znów była zalana. Pozostaw na kolejne 12 godzin. Wieczorem zblenderuj namoczone ziarna. Do ciasta dodaj odmierzone porcje płatków, pozostałe mąki oraz sól i cukier.
Ponownie zblenderuj krótko całość. Gdyby ciasto było zbyt zwarte dodaj odrobinę wody i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, i pozostaw w ciepłym miejscu na noc. Następnego dnia chleb powinien się wybrzuszyć, powinny także powstać widoczne bąbelki. Dopiero wtedy możemy wstawić foremkę z ciastem do piekarnika. Pamiętaj, że na tym etapie najważniejsza jest cierpliwość. Proces wyrastania ciasta trwał u mnie ostatnio prawie całą dobę, gdyż w kuchni nie było zbyt ciepło. Piecz w temperaturze 185 stp. / góra- dół/ przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłóż chlebek wraz z papierem bezpośrednio na blachę i piecz kolejne 10 minut. Tak powstanie chrupiąca skórka.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz