Już nie pierwszy raz zagniatam ciasto na tartę i serwuję na ciepło gościom.
Połączenie karmelizowanego pora oraz aromatycznego tuńczyka jest wręcz idealne.
Nie będę ukrywać, iż do spisania receptury zmotywował mnie uroczy rower, w moim ulubionym miętowym kolorze :)
Potrzebujesz:
CIASTO
- 70 gr skrobi ziemniaczanej
- 30 gr skrobi kukurydzianej
- 60 gr mąki ryżowej
- 40 gr mąki gryczanej
- 100 gr zimnego, pokrojonego w kostkę masła
- małe jajeczko
- spora szczypta soli
FARSZ
- tuńczyk w kawałkach /w sosie własnym/ marki Princes
- 2 pory
- 200 ml śmietany 30%
- 2 większe jajka
- łyżka masła klarowanego
- suszony tymianek
- 3 łyżki startego parmezanu
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej dwa razy. Następnie dodaj do nich sól, masło i przy pomocy widelca wymieszaj. Gdy masło będzie już roztarte dodaj jajko i szybko wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
2. W tym czasie przygotuj wypełnienie. Białe części pora umyj i posiekaj starannie.Tuńczyka odsącz z zalewy. Rozgrzej patelnie i dodaj masło. Następnie dodaj pora i na małym ogniu przesmażaj dopóki ten nie stanie się słodki i miękki. Pod koniec duszenia dorzuć suszony tymianek, a potem tuńczyka. Dopraw solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia.
3.W osobnym naczyniu wymieszaj starannie śmietanę z rozkłóconymi jajkami
4. Formę na tartę o średnicy 26 cm natłuść i wylep schłodzonym ciastem. Nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku w temp. 185 stp. przez 15 minut.
5. Na delikatnie przestudzoną tartę wyłóż farsz, a następnie zalej całość masą śmietanową.
6. Zapiekaj kolejne 15-20 minut. Pod koniec wierzch posyp startym parmezanem.
Najlepiej podawaj na ciepło.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz