Strony

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pierniczki last minute


Całkiem przypadkiem, w sobotnie popołudnie udało się stworzyć, 
wręcz w ostatniej chwili te urocze pierniczki. 
Muszę zaznaczyć, że należą one do rodzaju  delikatnych i mięciutkich. 
Po wyrobieniu ciasto nie musi leżakować i od razu  można zabrać się za pieczenie. 

ok. 25 sztuk

Potrzebujesz:
Przygotowanie:
Margarynę rozpuść i przestudź. Zmielone siemię zalej gorącą wodą, wymieszaj i pozostaw do przestygnięcia. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej przez sitko. Tak przygotowane składniki przełóż do miski i wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Będzie ono dość klejące. Na podsypanej mąką gryczaną stolnicy wyłóż porcję ciasta, podsyp mąką również z góry i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Wykrojone pierniczki układaj na koniecznie wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz przez około 9 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzone udekoruj lukrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Cz można tu użyć innej mąki niż gryczanej? np. jaglana, lniana, ryżowa....

    OdpowiedzUsuń