Potrzebujesz:
- 2 pory
- cebulę
- pietruszkę
- mały seler
- łyżkę masła klarowanego/oliwy
- 120 gr ugotowanej kaszy jaglanej
- 1,2 l bulionu, lub wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Jasną część porów pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Pietruszkę oraz seler obierz i także pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj kurkumę, por oraz cebulę. Gdy te będą już zeszklone dodaj pokrojone warzywa. Podsmażaj przez kilka minut. Następnie przełóż całość do garnka i dodaj bulionu. Zagotuj. Kiedy warzywa zaczną mięknąć dodaj odmierzoną porcję kaszy. Gotuj dalej do zupełnej miękkości. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem. Najlepiej podaj z gorącymi grzankami.
Smacznego !
Super przepis - pyszny pomysł i pyszna zupa!
OdpowiedzUsuń