czwartek, 24 marca 2016

Chrzanowy krem z białych warzyw


Propozycja dla tych, którzy w przedświątecznym pędzie nie zdążyli lub zapomnieli 
nastawić zakwas na żur.
Zupa, która godnie i dumnie zasiądzie na wielkanocnym stole.

Potrzebujesz:
  • 1-1,2 l bulionu
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • mały seler
  • pietruszkę
  • cebulę
  • por, jasna część
  • 2 ząbki czosnku
  • 80-100 gr świeżego, tartego chrzanu
  • 100 ml śmietany np. słonecznikowej stąd
  • masło klarowane/ olej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
 Cebulę pokrój w  kostkę, pora w cienkie plastry, a czosnek przeciśnij przez praskę. Seler, pietruszkę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej sporą łyżkę masła lub oleju i przesmaż warzywa. W garnku zagotuj bulion i dodaj do niego tak przygotowane warzywa. Na tej samej patelni zeszklij pora, cebulę oraz czosnek i dodaj do gotującego się wywaru. Do zupy dodaj 1 liść i 2 ziela angielskie. Gdy warzywa zmiękną wyciągnij ziele oraz liść laurowy , dodaj przelany wrzątkiem tarty chrzan. Gotuj jeszcze przez chwilę i utrzyj całość blenderem. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli zupa okaże się zbyt delikatna możesz dodatkowo dodać tarty chrzan ze słoiczka o przyzwoitym składzie. 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj