sobota, 3 stycznia 2015

Bezglutenowy chleb jasny z żurawiną



 
 









Nie ma większej motywacji do wypieku własnego chleba, niż widok  najbliższych biegających z apetycznymi, glutenowymi kanapkami..
Tym razem miałam ochotę na lżejszą, słodzoną żurawiną wersję.
Chrupiąca skórka i mięciutki środek to jest to !

Mężczyźni nie pot­ra­fią poz­nać ko­biet, ale wciąż próbują.
 Krom­ka chle­ba i dwa kom­ple­men­ty całkiem wys­tar­czą ko­biecie, aby przeżyć dzień. 
Marcel Achard

Potrzebujemy:
  • 150 gramów mąki ryżowej
  • 150 gramów mąki owsianej z certyfikatem !
  • 100 gramów mąki mix uniwerslany Schar
  • 50 gramów skrobi ziemniaczanej
  • 50 gramów mąki gryczanej jasnej
  • 15 gramów drożdży świeżych
  • 50 gramów suszonej żurawiny
  • 2 małe łyżki zmielonego siemienia + 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczkę cukru
  • łyżeczkę soli
  • około 400 ml* delikatnie ciepłej wody
* Uwaga ! wody  dajemy tyle ile ciasto zabierze. Może to być trochę mniej lub więcej niż w przepisie.
Przygotowanie:
 Zmielone siemię zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej. W oddzielnej miseczce rozpuść drożdże w małej części wody z przepisu. Zmieszaj rozpuszczone drożdże z cukrem i łyżką mąki. Wierzch posyp mąką i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn zacznie rosnąć to znak, że nasze drożdże są aktywne. Następnie do mącznej mieszanki dolej sparzone siemię, sól, żurawinę i wymieszaj. Dodaj także drożdżowy rozczyn, resztę wody i zmiksuj całość starannie mikserem. Pod koniec miksowania dolej olej roślinny. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką np. amarantusową foremki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce /ok. 1 godzina/ do wyrośnięcia, mianowicie, aż objętość wzrośnie prawie dwukrotnie. Piekarnik rozgrzej do 200 stp. Do rozgrzanego piekarnika włóż także małe naczynie żaroodporne z wodą (aby zaparować piekarnik). Wyrośnięty chleb posmaruj delikatnie olejem i piecz przez około 50 minut. Wystudź na kratce.
Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Super, piekę podobny. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią spróbowałabym kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...witam i pytam co to za mąka z certyfikatem owsiana? czy ona jest bezglt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam fińskiej z certyfikatem o nazwie Provena, ta jest bezglutenowa :) Pozdrawiam

      Usuń

Drukuj