poniedziałek, 8 września 2014

Chrupiąca kasza jaglana, jajka sadzone


 Właściwości kaszy jaglanej są zdumiewające !
Ostatnio zajadam się nią tylko kiedy to możliwe.
Jestem zdecydowaną zwolenniczką wytrawnych śniadań.
Poniżej  propozycja na szybkie, pożywne oraz 
jednopatelniowe danie.
Chleb jest zbędny.
Wato mieć w lodówce zapas ugotowanej tym sposobem jaglanki !

,,Po śniada­niu na­wet naj­mniej­sza kłótnia wpływa ujem­nie na samopoczucie"
       Arthur Conan Doyle

Potrzebujemy:
  •  2 jajeczka od szczęśliwych kur
  • ok. 130 gram ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 małej cebulki, pokrojona w kostkę
  • ok. 20 małych pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę.  Dołóż jaglankę i smaż /mieszając/ całość przez kilka minut. Kasza nabierze chrupkości. Dorzuć umyte i osuszone pomidorki. Następnie zrób dwa wgłębienia, w które ostrożnie wylej rozbite jajka. Trzymaj dalej na małym ogniu, do momentu kiedy białka się zetną. Dopraw solą oraz pieprzem.
 SMACZNEGO :)

* zdjęcie przedstawia 1/2 porcji przepisu 

Pora na pomidora!

Śniadanie z jajem

3 komentarze:

  1. wygląda bardzo ciekawie, nie mam pojęcia jak może smakować w takiej postaci, ale jedno jest pewne - śniadanie na prawdę porządne :)

    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... To naprawdę pyszne i zdrowe śniadanie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj