niedziela, 24 listopada 2013

Bezglutenowy tort czekoladowy z kremem czekoladowym i wiśniami


 
Na jesienną chandrę idealnym lekarstwem była. .  jest i będzie czekolada !


Potrzebujemy:
 CIASTO
  • 80 gram mąki ziemniaczanej
  • 80 gram mąki ryżowej
  • 120 gram gorzkiej czekolady bg
  • 150 gram masła
  • 6 jajek
  • 140 gram cukru 
  • duża łyżeczka bg  proszku do pieczenia
  • sól
 KREM CZEKOLADOWY *
  • 350 gram dobrego masła ( temp. pokojowa )
  • 110 gram gorzkiej czekolady bg
  • 3/4-1 szklanka cukru pudru
DO NASĄCZENIA BLATÓW
  • 50 ml rumu
  • 100 ml soku z wiśni
PONADTO
  • 450 gram wiśni ( u mnie mrożone)
* krem z dodatkiem śmietany kremówki będzie delikatniejszy

Przygotowanie:
1.Wiśnie. Pracę nad tortem rozpoczęłam od rozmrożenia i odsączenia wiśni. Nie wylewam soku! Następnie wisienki zalewam 50 ml rumu i zostawiam na noc. O poranku odsączam owoce. Tak powstałą mieszankę rumu i soku wykorzystuję do nasączenia ciasta.
2.Ciasto. Do białek dosypujemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy, dodajemy do niej delikatnie ciepłą czekoladę. Następnie do masy dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. W kolejnym etapie wsypujemy mąkę, łączymy. Na końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszając. Pieczemy w temp. 170 stp. przez ok.30-35 minut. Studzimy, kroimy na 3 blaty. Każdy blat nasączamy sokiem z  wiśni połączonym z rumem.
3.Krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy mikserem na bardzo puszystą masę. Dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Następnie partiami dodajemy lekko ciepłą czekoladę, ucierając.
4. Wykonanie. Na paterę kładziemy pierwszy blat ciasta, wykładamy krem oraz część wiśni (najlepiej jest ułożyć je równo i wcisnąć w krem). Przykrywamy drugim blatem, dociskamy i powtarzamy procedurę.

Torcik najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Przed podaniem najlepiej wyjąć go z lodówki, a kroić koniecznie ostrym nożem, gdyż wiśnie niestety mogą wypadać.                                                                                                              
                                                                                                                             SMACZNEGO :)


3 komentarze:

  1. Akurat takich smakołyków bezglutenowych ja jeszcze nie miałam okazji nigdy robić. Chociaż teraz strasznie przepadam za tradycyjnym ciastem czekoladowym https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ i muszę przyznać, że jest naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj