czwartek, 6 kwietnia 2023

Prosty i ekspresowy sernik

                 

W rankingu na najbardziej świąteczne ciasto wielkanocne myślę, że sernik znajdzie się na dość wysokiej pozycji ! Tym razem przygotowałam przepis z innego, popularnego bloga AniaGotuje.pl. Wybrałam taką propozycję, która kusi prostą i ekspresową recepturą, a już dobrze wiecie, że takie lubię najbardziej. Cukier zamieniam na ksylitol. 

Potrzebujesz*:

  • 1 kg sera z wiaderka np. Piątnica, Mlekovita
  • 4 średnie jajka
  • kostkę masła - 200 g
  • 130 g ksylitolu
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 krople olejku waniliowego (opcjonalnie)

  • *wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

    Przygotowanie:
    1. Piekarnik rozgrzej do temp. 190 stopni, opcja góra-dół.
    2. Spód tortownicy o rozmiarze 24 cm wyłóż papierem do pieczenia
    3. Masło rozpuść i przestudź do temperatury 35 stopni.
    4. Do dużej miski przełóż ser z wiaderka, wybite jajka, rozpuszczone masło, ksylitol, skrobię ziemniaczaną oraz olejek waniliowy. Całość wymieszaj starannie przy użyciu rózgi bądź miksera. Mieszaj krótko, do połączenia składników.
    5. Formę przełóż do piekarnika, środkowa półka. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. 
    6. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 30 minut.
    7. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez ostatnie 30 minut.
    8. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto na 10 minut, następnie stopniowo uchylaj drzwiczki.

    Smacznego !

    Ściskam wirtualnie;*

    Rybka Bezglutenowa

    Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Drukuj