środa, 22 lutego 2023

Makaron jaglany z wędzonym łososiem, pomidorkami oraz cukinią

 

Na pierwszy rzut oka dieta bezglutenowa wydaje się być wielkim ograniczeniem. Jednak z biegiem czasu odkrywamy nowe mąki, smaki makaronów oraz nietuzinkowe produkty. Zapewne będąc na tradycyjnej diecie jadłabym ciągle to samo np. tylko pszenny makaron. A tak z radością odkryłam wspaniałej jakości makaron jaglany ! Jako wielbicielka kaszy jaglanej nie mogłam przejść obok. Jestem zachwycona strukturą i przyjemnym smakiem tego produktu.

-2 porcje-

Potrzebujesz:

  • 125 g suchego makaronu od Naturalne składniki
  • 250 g cukinii
  • 100 g wędzonego łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 40-50 ml dobrej oliwy z oliwek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek pietruszki
  • starty parmezan /opcjonalnie/
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół. Następnie potnij na cienkie pastereczki. Obrany czosnek także pokrój na cienkie plasterki. Cukinię wraz z czosnkiem przełóż do miski, posól starannie i odstaw na bok, aż warzywa zmiękną.
2. W międzyczasie gotuj makaron przez około 5 minut, wyłącz gaz i pozostaw na chwilę w gorącej wodzie. Następnie przepłucz na sitku pod zimną wodą i pozostaw na durszlaku.
3. Pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki posiekaj, a plastry wędzonego łososia pokrój lub porwij na mniejsze kawałki.
4. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na malutkim ogniu cukinię wraz z czosnkiem przez kilka minut.
5. Gdy cukinia zmięknie i stanie się szklista dołóż kawałki pomidorków.
6. Po chwili dodaj także odcedzony makaron.
7. Na koniec dołóż kawałki łososia. Gdy ten się przesmaży wyłącz gaz.
8. Gorący makaron dopraw do smaku i podawaj od razu z natką pietruszki oraz opcjonalnie startym serem typu parmezan.

Smacznego !

Post powstał w ramach współpracy ze sklepem internetowym z naturalną żywnością Naturalne Składniki.

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam zobaczysz filmik z przygotowań wielu potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj