sobota, 10 września 2022

Owsiane ciasto jogurtowe z jabłkami

 Jeżeli szukasz szybkiego, wilgotnego ciasta w sam raz do kubka aromatycznej & jesiennej herbatki to zapraszam do mojej kuchni.  Owsiane ciasto jogurtowe z kawałkami jabłek naprawdę długo pozostaje przyjemnie wilgotne, a do jego przygotowania nie musisz nawet wyciągać miksera.

Bez glutenu ! Bez nabiału ! Opcjonalnie bez cukru !

                                                                KEKSÓWKA  8 x 21cm    

Potrzebujesz:

  • 70 g mąki owsianej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • małą łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • 40-50 g cukru/ ksylitolu
  • 2 średnie jajka
  • 100 g jogurtu, użyłam kokosowego od Planton
  • 50 ml oleju
  • małe jabłko (ok. 120 g obranego, pokrojonego w kostkę owocu)
Przygotowanie:

1. Wyciągnij wcześniej jogurt oraz jajka z lodówki tak aby nabrały temperatury pokojowej !
2. Piekarnik nastaw na 180 stopni ( góra-dół ).
3. Odmierzone porcje mąk przesiej przez sitko do dużej miski.
4. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj starannie.
5. Do drugiej miski wbij jajka, wlej olej i przełóż jogurt. Wymieszaj starannie przy pomocy rózgi.
6. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj również przy użyciu rózgi  do połączenia składników. Dodaj kawałki jabłek i wymieszaj. Nie mieszaj jednak zbyt długo !
7. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
8. Piecz przez około 30 minut.
9. Gotowe ciasto udekoruj opcjonalnie cukrem pudrem.

Smacznego !

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj