sobota, 10 września 2022

Bezglutenowy torcik brownie z malinami

Wykorzystując ostatni letni i  sierpniowy weekend zdecydowaliśmy się zrobić grilla w ogrodzie. W związku z tym, że nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowania postanowiłam po raz pierwszy wykorzystać ciasto zakupione w sklepie. Torcik zrobiony z brownie z piekarni Hert, bita śmietana i ogródkowe maliny naprawdę zachwyciły nasze podniebienia. 

Dlaczego nie korzystać z gotowca z naprawdę dobrym składem i pysznym smakiem ? Czy to nie wspaniała propozycja dla kogoś kto nie lubi piec ? A może świetny pomysł czym ugościć bezglutka w swoim domu ? Co myślisz ?

                                                             8-10 porcji

Potrzebujesz:

  • czekoladowe ciasto brownie z piekarni Hert
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 bg fixy do śmietany
  • około 150 g świeżych malin
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
  • 1-2 łyżki czarnej kawy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Ciasto brownie przekrój na dwa równe blaty.
2. Pierwszy blat ułóż na tortownicy bądź ozdobnym talerzu i jeżeli chcesz nasącz kawą. Ciasto jest już samo w sobie wilgotne, jednak smak kawy dodaje naprawdę wspaniałego aromatu.
3. Schłodzoną śmietankę ubij krótko mikserem. Następnie dodaj cukier puder oraz fixy śmietany i ubij kremówkę na sztywno.
4. Na pierwszy blat wyłóż niemal połowę porcji bitej śmietany, wyrównaj i rozłóż starannie maliny. Owoce możesz delikatnie wcisnąć w śmietanowy krem, a wierzch wyrównać przy pomocy śmietany.
5. Ułóż delikatnie kolejny blat ciasta i wyłóż pozostały krem z bitej śmietany.
6. Wierzch torcika udekoruj owocami malin, świeżą miętą oraz startą czekoladą bądź kakao.
7. Gotowe ciasto najlepiej schłodzić przez kilka godzin przed podaniem.

Smacznego !

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj