czwartek, 18 sierpnia 2022

Zielone curry na ryżu ze szpinakiem oraz fasolką

W zabieganym oraz zapracowanym dniu potrzebuję i doceniam coraz bardziej  sprawdzone, szybkie pomysły na obiad. Zielone curry powstało w mojej kuchni przypadkiem i zachwyciło nasze podniebienia. Danie można przygotować w większej porcji ponieważ świetnie smakuje, a może nawet lepiej kolejnego dnia. Proporcje z podanego przepisu to po prostu obiad dla 2 osób na dwa dni.

                                                                        -4 porcje-

Potrzebujesz:

  • 350-400 g piersi z kurczaka
  • 250-300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g szpinaku, u mnie mrożony
  • 2 szalotki
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • łyżkę masła klarowanego/oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy curry u mnie @Magrosbezglutenu
  • małą łyżeczkę suszonego czosnku u mnie od @Magrosbezglutenu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Do podania:
  • 300 ml suchego ryżu jaśminowego
  • 600 ml wody
  • szczyptę soli

Przygotowanie:

  1. Ryż przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przesyp do rondelka. Ziarna zalej wodą, dopraw solą i wstaw na malutki gaz. Gotuj kilka minut, aż ryż wchłonie wszystkie płyny i wyłącz gaz.
  2. Fasolkę natomiast obierz, pokój na mniejsze kawałki i gotuj w posolonym wrzątku niemal do miękkości. Odcedź na sitku i odstaw na bok.
  3. Szalotki posiekaj na drobną kostkę
  4. Pierś kurczaka pokrój na dość równe i zgrabne kawałki.
  5.  Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane i zeszklij starannie szalotkę.
  6.  Do szalotki dodaj przyprawę curry i przesmaż całość.
  7. Na patelnię wyłóż kawałki kurczaka i przesmaż na złoto z obu stron.
  8. Dodaj porcje szpinaku.
  9. Gdy ten się skurczy dodaj fasolkę, wlej mleczko kokosowe i gotuj kilka minut, aż powstały sos się zredukuje.
  10. Całość dopraw do smaku suszonym czosnkiem, solą oraz  pieprzem .
  11. Gotowe curry podawaj na gorącym ryżu.
Smacznego !

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam zobaczysz filmik z przygotowań tego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj