niedziela, 15 maja 2022

Delikatny & ekspresowy chleb bezglutenowy na jajkach

Ekspresowy, puszysty oraz delikatny w smaku chleb bezglutenowy 💚
Bez drożdży! 💚
Niski IG sprawia, że będzie smakować nie tylko małym bezglutkom 
ale również dzieciom na diecie cukrzycowej 🙂
Potrzebujesz :
  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 110 g mąki gryczanej jasnej
  • 30 g mąki ryżowej bądź z amarantusa
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika (opcjonalnie)
  • łyżkę zmielonego siemienia lnianego
  • 75-100 ml wody
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • łyżeczkę soli

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastaw na 175 stopni.Grzanie góra-dół.

2. Siemię lniane zalej 75 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

3. Mąki odmierz, przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia, solą oraz słonecznikiem.

4. Do suchych składników dołóż żółtka oraz zaparzone siemię lniane. Połącz całość, w razie potrzeby dodaj dodatkowe porcje zimnej wody, tak by udało się wymieszać ciasto.

5. W osobnej miseczce ubij białka na sztywno z odrobiną soli.

6. Delikatnie wmieszaj , najlepiej partiami pianę z białek do przygotowanego wcześniej ciasta. 

7. Przełóż do małej, nieprzywierającej, najlepiej silikonowej keksówki i piecz przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

8. Wystudź na kratce.

Smacznego! 

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj