czwartek, 26 maja 2022

Bezglutenowy biszkopt z kremem, galaretką oraz truskawkami

 Poniższe ciasto to chyba najbardziej ulubiony placek Adama. Z ogromną radością postanowiłam przygotować bezglutenową wersję ! Niepozorne połączenie delikatnego biszkoptu z kremem, kuszącej galaretki oraz pełnych słońca truskawek to zapowiedź nadchodzącego lata.  

Wybrałam wersję biszkoptu z 3 jajek oraz okrągłą foremkę 22 cm.

Potrzebujesz:

BISZKOPT

WERSJA NA 3 JAJKA:

  • 60 g mąki ryżowej
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g mąki ( skrobi ) z tapioki
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki bg pdp
WERSJA NA 4 JAJKA
  • 80 g mąki ryżowej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 g mąki ( skrobi ) z tapioki
  • 4 jajka
  • 70 g cukru
  • małą łyżeczkę bg pdp
KREM
  • opakowanie serka mascarpone
  • 350-400 ml śmietany 30%
  • bg śmietan fix
  • 1-2 łyżki cukru pudru
WARTSWA TRUSKAWKOWA
  • 2  bg galaretki truskawkowe np. Winiary
  • 900 ml wody
  • około 400-500 g świeżych  & dojrzałych  truskawek
PONADTO:
  • około 75 ml delikatnej herbaty do nasączenia biszkoptu  np. zielonej 
Przygotowanie:

1. Mąki odmierz, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do dużej miski.
2. Rozbij jajka oddzielając dokładnie białka od żółtek.
3. Białka ubij na sztywną pianę. Do piany dodawaj stopniowo cukier wciąż ucierając.
4. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj po jednym żółtku i miksuj dalej.
5. Na koniec partiami i bardzo ostrożnie wmieszaj do masy przy pomocy łopatki  mąkę z proszkiem.
6. Przełóż do foremki i piecz w rozgrzanym do 175 stopni ( góra- dół)  piekarniku przez około 20-30 minut.
7. Jeszcze gorący biszkopt upuść na blat bądź podłogę z wysokości 20 cm.
8. W międzyczasie rozpuść starannie galaretki w gorącej wodzie i odstaw do przestygnięcia.
9. Przestudzony biszkopt umieść w formie, odwracając spieczoną górą do dołu i nasącz dokładnie herbatą.
10. Przygotuj krem. Ubij schłodzoną śmietanę wraz z cukrem oraz fixem na sztywno. Następnie dodaj także schłodzony serek mascarpone i zmiksuj na wolnych obrotach, tak aż powstanie gładki krem.
11. Krem wyłóż na biszkopcie i wyrównaj.
12. Na kremie ułóż pokrojone truskawki i zalej tężejącą już galaretką.
13. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone przez  kilka godzin bądź całą noc.

Smacznego !

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam zobaczysz filmik z przygotowań ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj