wtorek, 29 marca 2022

Delikatne naleśniki gryczane


Powracam ostatnio z sentymentem do początków diety. Ulepszam pierwsze przepisy, a przede wszystkim tworzę nowe wersje fotografii dań.

 Przypominam wspaniałe, elastyczne, proste i delikatne w smaku naleśniki !

Smakują świetnie po prostu z miodem oraz orzechami lub z owocowym jogurtem, hojnie polane syropem daktylowym.

- 4 sztuki-

Potrzebujesz:

  • 40 g mąki gryczanej jasnej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml lekko gazowanej wody
  • 50 ml mleczka kokosowego bądź wody
  • jajeczko
  • małą łyżkę oleju bądź roztopionego masła
  • szczyptę soli
Przygotowanie:
1. Mąki przesiej do miski, dodaj roztrzepane jajko, płyny oraz tłuszcz.

2. Ciasto wymieszaj starannie przy pomocy rózgi.

3. Miskę z ciastem odstaw na bo na około 10-15 minut.

4. Porcje naleśników smaż na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj