Strony

wtorek, 21 grudnia 2021

Czekoladowe choinki z niespodzianką !


Przedstawiam ostatni w tym roku, świąteczny deser dla zabieganych i wiecznie spóźnionych. Kilka ruchów łyżką i ekspresowe, mocno czekoladowe, pełne aromatu babeczki gotowe ! W środku niespodzianka w postaci pysznego dżemu sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pełni smaku jak i uroku dodaje choinka z bitej śmietany oraz serka mascarpone.

Potrzebujesz ( 10 sztuk ):

BABECZKI

  • 55 g skrobi ziemniaczanej
  • 40 g mąki gryczanej jasnej
  • 40 g mąki ryżowej
  • łyżeczkę proszku do pieczenia bg
  • 1/4 łyżeczki sody bg
  • łyżeczkę rozpuszczalnej kawy
  • łyżeczkę przyprawy do piernika
  • łyżkę kakao
  • duże jajko
  • 75 g czekolady; u mnie gorzka i mleczna  pół na pół
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 85 ml mleka
  • 1/2 słoiczka dżemu, u mnie domowy z czereśni
KREM
  • 250 g  serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • zielony barwnik w proszku
Przygotowanie:
1. Piekarnik ustaw na temperaturę 175 stopni, opcja góra-dół.
2. Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
3.Czekoladę posiekaj ostrym nożem na małe kawałki.
4. Mąki odmierz i przesiej dwukrotnie do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą, kakao oraz kawą.
5. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie.
6. Jajko oraz mleko roztrzep starannie widelcem na jednolitą masę.
7. Do suchych składników dodaj jajeczną masę i wymieszaj z grubsza. Następnie wciąż mieszając dodaj roztopione masło, a po chwili posiekaną czekoladę. Połącz krótko składniki.
8. Porcje ciasta przekładaj do sztywniejszych papilotek. Na środek każdej z babeczek wyłóż łyżeczkę dżemu (ten w trakcie pieczenia  opadnie).
9. Babeczki piecz przez około 13-14 minut. Istotne aby piec tylko do suchego patyczk, nie dłużej! 
10. Schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj również dobrze schłodzony serek  mascarpone oraz odrobinę zielonego barwnika. Zmiksuj na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników.
11. Przy pomocy szprycy wierzch babeczek ( wgłębienia z dżemikiem ) udekoruj zielonym kremem, tworząc zgrabne choinki. 

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz