Przyznaję, że jestem typowym, wytrawnym kanapkowcem. Kiedy zabraknie chleba zazwyczaj śniadaniowe menu ratuje ekspresowy omlecik z szynką oraz serem. Czysty skład, pyszny smak oraz szybkość przygotowania sprawia, że warto ten pomysł przypomnieć na blogu.
Ciekawa jestem co Ty szykujesz w awaryjnej sytuacji, kiedy kończy się chleb ?
Potrzebujesz:
- jajeczko
- 20 g (większa łyżka) mąki gryczanej jasnej
- 10 g (pół łyżki )skrobi np. ziemniaczanej, kukurydzianej bądź mąki z tapioki
- szczypta soli
- odrobina wody
- 2 plasterki sera żółtego
- plasterek dobrej jakości szynki
- suszony majeranek bądź oregano
Przygotowanie:
1. Do miseczki wsyp porcje mąki, dodaj sól, jajeczko oraz odrobinę wody i wymieszaj starannie do powstania gęstego ciasta naleśnikowego.
2. Na dobrej patelni rozpuść odrobinę masła klarowanego bądź posmaruj olejem.
3. Gdy patelnia będzie już dobrze rozgrzana wylej ciasto i rozprowadź równomiernie.
4. Gdy ciasto dobrze się zetnie i omlet odklei się od patelni przerzuć na drugą stronę.
5. Na jednej połowie rozłóż plasterki sera i posyp suszonymi ziołami. Rozłóż także szynkę, a następnie złóż omlet na pół.
6. Gorący omlecik podawaj od razu z zieloną sałatką bądź ulubionymi warzywami. Świetnie smakuje nawet sam z odrobiną ketchupu, majonezu bądź sosu jogurtowego.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz