wtorek, 30 listopada 2021

Bezglutenowa pizza bez miksów !


Po niezliczonej ilości eksperymentów z doborem mąk oraz poszukiwaniem idealnej proporcji mogę wreszcie przedstawić najlepszy do tej pory przepis na bezglutenową pizzę bez miksów! Od początku przyświecała mi idea stworzenia receptury dla zabieganych. Ciasto przygotowujemy  wieczorem, a kolejnego dnia po powrocie z pracy wystarczy je ogrzać, przygotować dodatki i ulubione włoskie danie gotowe !  

- porcja dla 2 osób-

Potrzebujesz:

  • 130 g skrobi kukurydzianej
  • 90 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 8 g łuski babki jajowatej (łyżka)
  • 4-5 g drożdży suszonych
  • łyżkę oleju
  • 1/3  łyżeczki soli
  • około 310 ml wody
Przygotowanie:
1. Porcje mąk odmierz, przesiej przez sitko do dużej miski.
2. Dodaj łuskę babki, sól oraz drożdże i wymieszaj starannie całość. Uważaj aby nie sypać soli bezpośrednio na drożdże !
3. Dolewaj stopniowo porcje wody i mieszaj ciasto, pod koniec mieszania dolewając olej.
4. Miskę z ciastem przykryj starannie folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
5. Kolejnego dnia wyciągnij ciasto z lodówki i ogrzewaj w temperaturze pokojowej około 30-45 minut.
6. Piekarnik wraz z blachą piekarnikową bądź kamieniem do pizzy w środku rozgrzej do temperatury 230 stopni ( góra-dół ).
7. Ciasto podziel na 3 bądź 4 porcje, każdą z nich zagnieć, podsyp mąką i uformuj płaski placek*
8. Każdy z placków pozostaw na około 10 minut do podrośnięcia.
9. Każdy z krążków pizzy posmaruj sosem pomidorowym oraz ułóż ulubione dodatki.
10. Gotowe przełóż do piekarnika zsuwając pizzę na  rozgrzaną blachę* bądź kamień * i piecz przez około 7-8 minut.

*W przypadku pieczenia na blaszce, placki do pizzy formuj od razu na  papierze do pieczenia. W przypadku kamienia do pizzy nie używaj papieru, najlepiej formować krążki na dobrze podsypanej mąką łopatce do kamienia.
** Jeżeli nie mamy czasu  to pomijamy „nocowanie” ciasta w lodówce i wyrobione ciasto odstawiamy od razu do wyrośnięcia

Smacznego!

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj