piątek, 15 października 2021

Jesienne jabłka pod kruszonką

 


Czy czujesz się czasem zmęczona ? Przytłoczona ilością codziennych obowiązków. To właśnie w te dni kiedy pędzimy jak szaleni najbardziej przyda nam się chwila oddechu oraz szybki, prosty oraz poprawiający humor deser. Jabłka obsypane obficie korzennymi przyprawami oraz chrupiąca kruszonka to ostatnio hit w naszej kuchni.

Potrzebujesz ( na 8 małych kokilek )

  • 50 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 90-100 g masła
  • 60 g cukru bądź ksylitolu
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej bądź cynamonu
  • 4 jabłka
Przygotowanie:
1. Piekarnik ustaw na 180 stopni, grzanie góra-dół.
2. Do dużej miski odmierz porcje mąk i wymieszaj starannie.
3. Do mąki dodaj cukier i wymieszaj ponownie.
4. Do suchych składników dodaj pokrojone masło, rozcieraj palcami tak długo, aż powstanie jednolita kruszonka. Odstaw do lodówki.
5. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.
6. Kawałki jabłek ułóż w kokilkach i każdą z nich posyp przyprawą korzenną.
7. Na wierzch jabłek ułóż porcje kruszonki.
8. Deserki wstaw do  piekarnika i zapiekaj około 25 minut.

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

1 komentarz:

Drukuj