środa, 14 lipca 2021

Gryczana tarta z pomidorkami oraz szparagami



 Cudowne lato, które rozpieszcza nas różnorodnością roślinnych bogactw oraz smaków. Częstuje hojnie pysznymi, pełnymi cennych składników odżywczych szparagami. Szczególną słabość mam do tych jędrnych, zielonych. Jak co roku czuję niedosyt, że mogłam zjeść ich jeszcze więcej. Po raz pierwszy wykorzystuję je jako wypełnienie tarty ! W połączeniu z pełnymi słońca pomidorkami okazuję się strzałem w dziesiątkę. Wybierając wersję bezmleczną pamiętaj aby dobrze doprawić śmietanową masę oraz koniecznie dodać płatki drożdżowe, które świetnie zastąpią mleczny smak.

Potrzebujesz:

CIASTO:

  • 100 g masła klarowanego
  • 110 g mąki gryczanej
  • 20 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • duże jajko
  • szczyptę soli
  • 1-3 łyżki zimnej wody
WYPEŁNIENIE
  • 180-200 g gęstej śmietany, u mnie wegańska Planton
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka cienkich, zielonych szparagów
  • 2 duże lub kilka małych, koktajlowych pomidorów
  • 2 małe szalotki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • łyżeczkę płatków drożdżowych nieaktywnych*
  • pieprz
  • sól
POSYPKA
  • 1/2 łyżeczki mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych*
* w wersji mlecznej wykorzystaj po prostu starty parmezan

Przygotowanie:
1. Mąki odmierz, przesiej do dużej miski i wymieszaj. Następnie dodaj do nich sól, masło i przy pomocy widelca wymieszaj. Gdy masło będzie już dobrze roztarte dodaj jajko oraz wodę i szybko zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
2.  Tortownicę lub formę na tartę o średnicy 22-26 cm natłuść i wylep schłodzonym ciastem. Nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra-dół przez 15 minut.
3. W międzyczasie przygotuj wypełnienie. Szalotki drobno posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną masła bądź oleju. 
4. Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj rozkłócone jajka, przeciśnięty czosnek, płatki drożdżowe oraz posiekany koperek i pietruszkę. Dopraw pieprzem oraz solą i wymieszaj starannie.
5. Zielone szparagi umyj pod bieżącą wodą oraz urwij twarde końcówki. Pomidory pokrój na plastry lub mniejsze kawałki.
6. Na przestudzoną tarte wyłóż przygotowaną szalotkę. Całość zalej śmietanową masą. Następnie ułóż dowolnie całe bądź pokrojone szparagi oraz pomidory. Wierzch posyp posypką czyli wymieszaną mąką migdałową z płatkami drożdżowymi.
7. Wstaw ponownie do piekarnika na około 25 minut, do momentu aż śmietanowa masa się zetnie.

Smacznego ! 

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj