czwartek, 17 czerwca 2021

Majonez z kaszy jaglanej

Naturalne, pełne składników odżywczych kasze bezglutenowe są niezbędne w zrównoważonej diecie. Warto zatem przemycać je jak najczęściej do codziennego menu. I wcale nie muszą to być ugotowane na sypko ziarenka.
Czy wiecie, że z królowej kasz czyli KASZY JAGLANEJ można przygotować pyszny & domowy majonez ? Będzie wprost idealny do czerwcowej, delikatnej zieleniny, soczystych pomidorów bądź chrupiących rzodkiewek oraz szparagów. Gotowy majonez możesz dowolnie modyfikować, dodając świeże, posiekane zioła lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Potrzebujesz:

  • 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • dużą łyżkę nasion słonecznika
  • 50 ml wody
  • 80 ml delikatnego oleju, u mnie słonecznikowy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczkę ksylitolu/cukru/miodu,  lub do smaku
  • małą łyżeczkę musztardy
  • sól
  • pieprz
  • posiekany koperek ( opcjonalnie )

 Przygotowanie:

1. Ziarna  słonecznika zmiel w młynku na mąkę. 

2. Do wysokiego naczynia przełóż kaszę, zmielony słonecznik, wodę, sok z cytryny, ksylitol oraz musztardę. 

3. Utrzyj całość bardzo starannie przy pomocy blendera. 

4. Gdy masa stanie się jednolita, dolewaj małym strumieniem olej, cały czas blenderując. 

5. Teraz najtrudniejszy etap, powstały majonez dopraw wg własnego gustu. Może okazać się, że musisz dodać odrobinę musztardy bądź dodatkowe porcje słodzidła. 

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam możesz zobaczyć filmik z przygotowań danej potrawy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj