piątek, 19 marca 2021

Bezglutenowe & wegańskie placuszki J.Olivera

Moim kulinarnym guru jest bez wątpienia Jamie Oliver. W jego kuchni podziwiam  elegancką prostotę, lekkość jak i kreatywność. W każde z przygotowanych dań wkłada mnóstwo pasji oraz serca. Świadom znaczenia zdrowego odżywienia przeprowadza żywieniową rewolucję, wspiera  młodzież z problemami w programie Fifteen. Pomimo dysleksji tworzy kolejne książki kulinarne, które okazują się bestsellerami.

Z radością przygotowałam zatem bezglutenowe oraz wegańskie placuszki wg przepisu samego mistrza !

Znacie ten przepis ? 

Potrzebujesz ( 10 sztuk ):

  • 50 g mąki gryczanej jasnej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki migdałowej bądź płatków migdałów
  • łyżeczkę bg proszku do pieczenia
  • 1/2 dojrzałego banana
  • odrobina ekstraktu z wanilii 
  • 150 ml mleka migdałowego bądź roślinnego
  • spora garść ulubionych, sezonowych owoców
Do podania:
  • jogurt naturalny
  • dżem bądź świeże owoce
  • miód
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki tj. mąki, mleko, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia oraz banana wrzuć do misy malaksera bądź blendera i zmiksuj starannie, aż uzyskasz gładką masę.
2. Do ciasta dodaj ulubione owoce i wymieszaj delikatnie. 
3. Placuszki smaż  z obu stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanej oraz natłuszczonej patelni 
4. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego !


Korzystając z okazji  serdecznie zapraszam na mój profil na Facebooku  oraz Instagram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj