niedziela, 14 lutego 2021

Walentynkowa galaretka z szampana

Bardzo prosty, a zarazem efektowny deser ❤️

Potrzebujesz:

  • 750 ml  szampana, wina musującego bądź prosecco
  • 20 g żelatyny bg
  • 100 ml wody
  • świeże bądź mrożone czerwone owoce
  • 250-300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • śmietan fix bg /opcjonalnie/
Przygotowanie:

1. Żelatynę przesyp do miseczki, dodaj wodę i namaczaj około 10 minut.

2. Namoczoną żelatynę przełóż do kąpieli wodnej, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia grudek.

3. Otwórz szampana i przelej delikatnie do większej miski. Wlej płynną żelatynę i wymieszaj bardzo delikatnie.

4. Do kieliszków wsyp po  kilka sztuk ulubionych, czerwonych owoców. Zalej alkoholowym płynem.

5. Deserki wstaw do lodówki na około 2-3 godziny do schłodzenia.

6. Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem do śmietany.

7. Gotowe galaretki z szampana udekoruj bitą śmietaną. Polecam wykorzystać rękaw cukierniczy.

Smacznego !

* oryginalny przepis jest autorstwa  zwyciężczyni 2 edycji MasterChef  Pani Beaty Śniechowskiej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj