W przyszłym tygodniu będziemy świętować tłusty czwartek.
W tym dniu zapominamy o lekkiej diecie,
a na stole serwujemy mięciutkie pączusie oraz kruche faworki.
Na tą wyjątkową okazję dało się przygotować chrusty z naturalnych mąk !
Gotowe dzielnie testowałam na rodzinie, zgodnie stwierdzili, że są pyszne i smakują jak tradycyjne.
Potrzebujesz:
- 65 g skrobi kukurydzianej
- 55 g mąki ryżowej
- 30 g mąki jaglanej
- 75 r śmietany kwaśnej 18 % lub wegańskiej
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki zmielonej łuski babki jajowatej
- łyżeczkę wódki lub spirytusu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie )
- szczyptę soli
Do podania
- cukier puder/puder z ksylitolu
Przygotowanie:
1. Mąki odmierz, przesiej do dużej miski. Wymieszaj starannie z łuską babki jajowatej, solą oraz ewentualnym proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj żółtka, alkohol oraz śmietanę i zagnieć na jednolite ciasto.
3. Gotowe ciasto przełóż na blat i tradycyjnie bij wałkiem i ponownie składaj ciasto. Czynność powtarzaj przez minimum 5 minut.
6. Blat podsyp delikatnie mąką ryżową i rozwałkuj porcje ciasta na cienki placek. Przy pomocy nożyka wykrawaj prostokąty lub podłużne romby. Zrób nacięcie na środku i przewijaj delikatnie do środka.
7. Gotowe faworki smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
8. Przestudzone posyp solidnie cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz