piątek, 6 grudnia 2019

Wegańska zupa grzybowa

Już za chwilkę każda szanująca się gospodyni domowa będzie się 
zastanawiać czy na wigilijnym stole zagości czerwony barszczyk czy aromatyczna grzybowa. 
Udało mi się spisać przepis na wegańską wersję zupy z leśnych grzybów, 
z myślą o tych, którzy unikają nabiału.
Śmietana słonecznikowa sprawdza się tutaj rewelacyjnie.

Potrzebujesz:
  • 35 gr suszonych grzybów leśnych
  • łyżkę masła klarowanego bądź oleju
  •  cebulę
  • litr bulionu warzywnego
  • łyżkę sosu sojowego bg
  • 100 gr ziaren łuskanego słonecznika
  • łyżeczkę mąki ryżowej
  • łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
Przygotowanie:

Grzyby przepłucz i zostaw do namoczenia na minimum kilka godzin lub całą noc. Ziarna słonecznika zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienia na co najmniej godzinę. Grzyby odsącz z zalewy, zachowując aromatyczną wodę. W większym garnku rozgrzej tłuszcz i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszli dodaj suszone grzyby, ziele oraz liść laurowy i smaż kilka minut. Następnie zalej całość bulionem i gotuj około. 40 minut, do miękkości grzybów. Pod koniec gotowania dodaj suszony tymianek oraz sos sojowy. W międzyczasie przygotuj śmietankę ze słonecznika. Ziarna odsącz i zalej porcją nowej wody, około 2 cm ponad poziom. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera. Przeciśnij przez gazę i powstały płyn wymieszaj starannie z mąkami. Tak przygotowaną śmietankę wlewaj stopniowo do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj