Potrzebujesz:
- 130 gr płynnego miodu
- 70 gr masła/ margaryny
- 130 gr mąki gryczanej
- 50 gr skrobi ziemniaczanej
- 40 gr mąki ryżowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika bg
- 2 łyżeczki kakao bg
- łyżeczkę zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody bg
Przygotowanie:
Do rondelka przełóż masło oraz miód i podgrzewaj do momentu, aż tłuszcz się roztopi. Wymieszaj i zestaw z ognia. Do dużej miski przesiej przez sitko odmierzone porcje mąki oraz resztę suchych składników. Wymieszaj starannie. Dolej przestudzony miodowy płyn. Zacznij wyrabiać masę, do momentu, aż powstanie jednolite oraz zwarte ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Po schłodzeniu ciasto podziel na kilka części. Na podsypanym mąką gryczaną blacie rozwałkuj dość cienko pierniczkową masę. Wykrawaj dowolne kształty i delikatnie przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz w rozgrzanym do 170 stopni
( góra-dół ) piekarniku przez około 8 minut. Przestudzone pierniczki możesz śmiało dekorować lukrem tradycyjnym. królewskim lub polewą czekoladową. Przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu. Z początku bardzo kruche ciasteczka zmiękną.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz