Strony

wtorek, 17 grudnia 2019

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Lepienie pierogów to nauka cierpliwości oraz delikatności. 
W przypadku tych bezglutenowych lekcja jest zapewne bardziej wymagająca. 
Bardzo cieszę się, iż w tym roku, w dodatku na tydzień przed wigilijnym wieczorem udało nam się stworzyć recepturę na ekstra ciasto z naturalnych mąk. Po ugotowaniu jest bardzo smaczne, nie rozwala się, a praca z nim jest naprawdę przyjemna.
Kluczem jest tutaj tajemniczy składnik oraz sposób zaparzania mąki.
Jeżeli chodzi o farsz, każdy z nas ma indywidualne preferencje. W tym roku powstał kompromis.
Zgrabne pierogi nadziane zostały kapustą kiszoną oraz świeżą. Nie mogło zabraknąć także zebranych latem i pachnących lasem leśnych grzybów.

- około 50 sztuk-
Potrzebujesz:
CIASTO:
  • 100 gr mąki ryżowej 
  • 80 gr mąki gryczanej jasnej
  • 60 gr mąki z tapioki
  • 60 gr skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 gr zmielonej łuski babki jajowatej ( 1 łyżka )
  • 2 łyżki delikatnego oleju
  • około 300  ml wrzątku
FARSZ

  • 300 gr kapusty kiszonej
  • 300 gr kapusty świeżej
  • 30 gr suszonych grzybów 
  • 2 cebule
  • łyżka masła klarowanego lub 2-3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie:
FARSZ
Warto podzielić sobie pracę i farsz do pierogów przygotować dzień wcześniej. Grzyby zalej małą ilością wody i pozostaw do namoczenia na kilka godzin lub całą noc. Następnie przełóż do rondelka, wraz z wodą i gotuj do miękkości na małym ogniu przez około 30-40 minut. Kapustę kiszoną przełóż do większego garnka, dodaj ziele oraz liść laurowy, zalej małą ilością wody i duś około 45 minut. Po tym czasie dołóż poszatkowaną świeża kapustę i gotuj przez kolejne 45 minut.  W celu wzbogacenia smaku dolej przecedzoną przez gazę wodę z już ugotowanych grzybków. Cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę, pod koniec smażenia dodając suszony tymianek oraz bardzo drobno posiekane grzyby. Połącz ugotowaną kapustę z resztą składników. Nadmiar płynu należy odparować. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyciągnij grube przyprawy i posiekaj bardzo drobno farsz nożem.

CIASTO
Wstaw wodę w czajniku. Odmierzone ilości mąki oraz soli wymieszaj i przesiej do dużej miski.  Połowę porcji mąki przesyp do drugiej miski. Dodaj do niej zmieloną łuskę babki jajowatej i wlej wrzątek bardzo energicznie mieszając. W ten sposób powstanie naturalny klej. Po chwili przełóż gorącą masę do pierwszej miski z pozostałą mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Powinna powstać gładka, zwarta kulka ciasta. Na koniec dolej olej i wyrabiaj dalej. Gotowe ciasto pierogowe połóż na blat i przykryj miseczką. Na podsypanym blacie rozwałkuj porcje ciasta i wykrawaj np. przy pomocy kieliszka czy kubka zgrabne koła. W celu łatwego klejenia pierogów warto posmarować brzeg pieroga  ( z jednej strony ) wodą. 


Smacznego !

* być może konieczne będzie minimalne zwiększenie porcji wody bądź mąki w zależności od chłonności mąk jakie posiadasz w domu
* niezbędne jest podsypanie blatu jak i wałka mąką, może być ryżowa wymieszana z ziemniaczaną


7 komentarzy:

  1. Cos niesamowitego to ciasto. Cudowne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie moge jesc ryżu, czy mogę make ryżową zamienic na owsiana albo jaks inna o ktorej istnieniu nie wiem moze? Albo dodac ewentualnie wiecej skrobii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm myślę, że z białych mąk najlepiej może się sprawdzić owsiana. Najlepiej byłoby podzielić przepis i zrobić próbę z połowy porcji. Bez mąki ryżowej jest opublikowany w tym roku przepis na pierogi gryczane z niskim IG.

      Usuń
  3. Czy zamiast łuski babki plesznik mogę użyć innego składnika? Niestety nie mam jej na stanie w domu a kupić jej nigdzie nie kupię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może siemię lniane zmielone da radę. Niestety nie testowałam.. Można podzielić przepis na pół i spróbować 💚

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Około 2-3 minuty od uniesienia/wypłynięcia. Wrzucam pojedynczo na wrzątek, a potem skręcam na maleńki ogień i gotuję delikatnie 💚

      Usuń