Już za chwilkę każda szanująca się gospodyni domowa będzie się
zastanawiać czy na wigilijnym stole zagości czerwony barszczyk czy aromatyczna grzybowa.
Udało mi się spisać przepis na wegańską wersję zupy z leśnych grzybów,
z myślą o tych, którzy unikają nabiału.
Śmietana słonecznikowa sprawdza się tutaj rewelacyjnie.
Potrzebujesz:
- 35 gr suszonych grzybów leśnych
- łyżkę masła klarowanego bądź oleju
- cebulę
- litr bulionu warzywnego
- łyżkę sosu sojowego bg
- 100 gr ziaren łuskanego słonecznika
- łyżeczkę mąki ryżowej
- łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Przygotowanie:
Grzyby przepłucz i zostaw do namoczenia na minimum kilka godzin lub całą noc. Ziarna słonecznika zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienia na co najmniej godzinę. Grzyby odsącz z zalewy, zachowując aromatyczną wodę. W większym garnku rozgrzej tłuszcz i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszli dodaj suszone grzyby, ziele oraz liść laurowy i smaż kilka minut. Następnie zalej całość bulionem i gotuj około. 40 minut, do miękkości grzybów. Pod koniec gotowania dodaj suszony tymianek oraz sos sojowy. W międzyczasie przygotuj śmietankę ze słonecznika. Ziarna odsącz i zalej porcją nowej wody, około 2 cm ponad poziom. Zmiksuj na gładko przy pomocy blendera. Przeciśnij przez gazę i powstały płyn wymieszaj starannie z mąkami. Tak przygotowaną śmietankę wlewaj stopniowo do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz