poniedziałek, 30 grudnia 2019

Bezglutenowe pizzerinki z kalafiora


Za nami intensywny czas świąteczny Bożego Narodzenia. 
Na horyzoncie Sylwester i różnego rodzaju spotkania towarzyskie, imprezy karnawałowe. 
Może warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć gości ? 
Dania wykorzystujące nieoczywiste składniki za każdym razem zachwycają mnie na nowo.
 Brownie z fasoli, czekoladowe ciasto buraczane i wiele innych. 
Od dawna chciałam przygotować tak chyba już popularną pizzę z kalafiora.
Ciasto nie wymaga wyrastania, nie zawiera drożdży i jest rzeczywiście proste i szybkie w przygotowaniu. 

Potrzebujesz:
CIASTO
  • różyczki z 1 kalafiora- ok. 600 gr
  • 80 gr mąki owsianej, bg !
  • 35 gr skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki soli
SOS POMIDOROWY
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • suszone oregano
  • pieprz
  • sól
  • cukier/ ksylitol
ULUBIONE DODATKI np.
  • oliwki
  • szynka szwarcwaldzka
  • ser feta
  • ser żółty
  • rukola
Przygotowanie:

1.Najlepiej rozpocząć pracę od sosu. Można go przygotować dzień wcześniej. W rondelku podgrzej tłuszcz i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej passatę i duś na wolnym ogniu około 10 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Zestaw z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem cukrem oraz suszonym oregano. Pozostaw do ostygnięcia.
2. Różyczki kalafiora pokrój na mniejsze kawałki i przy użyciu blendera kielichowego zmiksuj na bardzo drobno. Powstałą miazgę posól kilkoma szczyptami soli. Następnie przełóż na durszlak, wyłożony gazą. Pozostaw na kilka minut. Masę odciśnij starannie z wody. Będzie jej zaskakująco dużo. Suchą już pulpę z kalafiora przełóż do miski, dodaj sól, odmierzone porcje mąk i wymieszaj starannie. Powstanie gładkie oraz zwarte ciasto. Uformuj 6 równych porcji. Na blachę od piekarnika wyłóż papier do pieczenia i podsypując delikatnie mąką, uformuj zgrabne oraz cienkie spody do pizzy. Zapiekaj w rozgrzanym do 185 stp. piekarniku przez około 25 minut. Na podpieczone spody nałóż porcje sosu, ulubione dodatki zapiekaj przez kolejne 5-10 minut. Po wyjęciu z pieca posyp rukolą.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj