sobota, 13 kwietnia 2019

Bezglutenowy żurek z klopsikami

Banalnie prosty przepis w konwencji kuchni zero waste, 
który w godny sposób może zastąpić poniedziałkową pomidorówkę.
 Ponadto jest to szybka alternatywa na wielkanocną wersję żurku,
 gdy nie nastawiłaś bądź nie kupiłaś zakwasu.
Mięso z rosołu możesz zastąpić po prostu kiełbaską oraz boczkiem.
Jeżeli unikasz nabiału, pamiętaj że możesz użyć śmietany
roślinnej np. domowej słonecznikowej

Potrzebujesz:
  • litr rosołu
  • ok. 150 gr mięsa z rosołu
  • 250 ml wody z kiszonych ogórków
  • mąkę bezglutenową, uniwersalną bądź ryżowa z ziemniaczaną pół na pół
  • żółtko
  • 75 ml śmietanki 30%
  • suszony majeranek
  • suszony czosnek
  • pieprz
  • sól
  • gotowane ziemniaki, do podania
Przygotowanie:
Mięso z rosołu zmiel na dość gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj żółtko, łyżkę mąki i wymieszaj. W dłoniach formuj zgrabne oraz małe kulki, każdą z nich obtaczając w mące. Do garnka wlej rosół oraz sok z kiszonych ogórków i wstaw na gaz.W kubku wymieszaj śmietankę z łyżką mąki bezglutenowej. Dodaj do wywaru i cały czas mieszając zagotuj zupę. Dorzuć mięsne klopsiki i trzymaj na ogniu przez kilka minut. Zupę dopraw do smaku sporą ilością suszonego majeranku, czosnkiem, pieprzem oraz solą. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego !

1 komentarz:

  1. Mniam uwielbiam żurek! Na pewno zrobię go według Twojego przepisu :) Póki co mam smaka na łososia, w lodówce zalega mi akurat paczka z https://mowisalmon.pl/ więc jutro na obiad jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj