środa, 17 kwietnia 2019

Bezglutenowa babka z burakami





Już od dłuższego czasu chciałam  wypróbować czekoladowe ciasta z burakami.
 Z okazji zbliżających się świąt Wielkanocy nabrałam wreszcie odwagi.
Osobiście jestem zachwycona. 
To chyba najlepsze ciasto w wersji bezglutenowej jakie udało się upiec.
 Długo zachowuje świeżość, a w smaku nie czuć w ogóle posmaku buraków.
Moi testerzy wśród rodziny czy koleżanek nie mogą się doczekać kolejnej tury.

Potrzebujesz:
  • 2 większe jajka
  • 165 gr ugotowanych, startych na dużych oczkach buraków
  • 130 gr oleju
  • 100 gr drobnego cukru
  • 65 gr czekolady mlecznej, drobno posiekanej
  • 55 gr mąki ryżowej
  • 35 gr mąki (skrobi)  z tapioki
  • 25 gr mąki owsianej bg
  • 30 gr kakao bg
  • łyżeczkę proszku do pieczenia bg
Polewa:
  • 120 gr margaryny 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao bg
  • 1-2 łyżki mleka 
Przygotowanie:

Foremkę od babki wysmaruj starannie tłuszczem i wysyp bezglutenową bułką tartą bądź mąką z ciecierzycy. Odmierzone porcje mąki połącz z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Przesiej przez sitko. Do suchych składników dorzuć cukier. Odstaw na bok. Do wysokiego naczynia wlej odmierzoną porcję oleju, jajka oraz starte buraczki. Przy pomocy blendera utrzyj na gładko. 
W misce przy pomocy rózgi wymieszaj suche składniki z mokrymi, pod koniec wsypując posiekaną czekoladę.  Ciasto przelej do foremki. Piecz w temp. 165-170 stopni przez około 45 minut.
Lekko przestudzone ciasto wyjmij ostrożnie ! z formy i odstaw do całkowitego przestygnięcia. 
W międzyczasie przygotuj polewę. W rondelku rozpuść margarynę. Zdejmij z ognia.  Następnie dodaj do niej 1-2 łyżki płynu oraz cukier. Mieszaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Na koniec wsyp kakao i ponownie zamieszaj. Babkę polej tężejącą polewą.

Smacznego !

Uwagi. Moja foremka, średnica ok. 18 cm. Bardzo istotne jest staranne przygotowanie foremki. Po upieczeniu ciasta delikatnie wyginam foremkę i bardzo ostrożnie wyjmuję ciasto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj