sobota, 23 lutego 2019

Bezglutenowe ciastko lava




Dieta bezglutenowa to nie tylko wyzwanie dla osób będących na diecie.
To bardzo często nowa sytuacja dla naszej rodziny, znajomych czy przyjaciół. 
Dla wszystkich zmartwionych czym ugościć bezglutka mam szybki oraz bardzo efektowny przepis na deser ! Wykorzystać można tutaj gotową oraz już łatwo dostępną mieszankę mąk Schaer.
Nie musisz nawet posiadać bezglutenowego proszku do pieczenia. 
Odrobina wysiłku wystarczy aby gorący, a zarazem rozpływający się lava cake wylądował na waszych stołach.

2-3 porcje
Potrzebujesz:

  • 20 gr mąki Mix B Bread-Mix Schaer
  • jajko
  • żółtko
  • 85 gr gorzkiej czekolady bezglutenowej
  • 50 gr masła
  • 2 łyżki cukru pudru/ ksylitolu
  • szczyptę soli

Przygotowanie:
Przed produkcją deseru nastaw piekarnik na 210 stopni. Dwie bądź trzy kokilki wysmaruj masłem  oraz oprósz starannie bezglutenowym  kakao. W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę wraz  z masłem. W miseczce roztrzep jajko oraz żółtko. Do innego naczynia przesiej mąkę wraz z solą oraz cukrem pudrem. Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi. Gęstą masę przełóż do kokilek i piecz przez 8-9 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj małą minutę i przełóż deser na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj