Grzechem byłoby ją wyrzucić.
Po chwili namysłu powstaje oto pożywna zapiekanka.
Po chwili namysłu powstaje oto pożywna zapiekanka.
Jeżeli jesz nabiał możesz wykorzystać zwykłe masło oraz mleko,
a na wierzchu ułożyć plastry sera.
a na wierzchu ułożyć plastry sera.
Potrzebujesz:
- 200 gr ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 gr ugotowanych różyczek brokuła
- 60 gr groszku z puszki/ lub ugotowanego
- puszkę łososia w oleju
- pieprz
- sól
SOS
- łyżkę skrobi ziemniaczanej
- łyżkę mąki ryżowej
- łyżkę masła klarowanego
- 1 i 1/4 szkl. mleka roślinnego u mnie sojowe
- czosnek sproszkowany
- sól
- ksylitol
Przygotowanie:
Do dużej miski przełóż porcję kaszy, pokrojonego na mniejsze części brokuła, groszek oraz odsączonego z zalewy łososia. Całość starannie wymieszaj i dopraw dość intensywnie solą oraz pieprzem. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wyrównaj wierzch.
W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło klarowane. Następnie zmniejsz ogień, dodaj mąki i mieszaj energicznie przy pomocy rózgi. Ważne w tym momencie aby składniki się połączyły i nie powstały grudki. Następnie wlewaj porcjami mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, czosnkiem i odrobiną ksylitolu. Tak przygotowanym beszamelem polej zapiekankę i zapiekaj przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz