1 porcja
Potrzebujemy:
- 1/2 dojrzałego banana ok. 45 gr
- 25 gr mąki ryżowej
- 15 gr mąki kokosowej
- 1/4 szkl. mleka roślinnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- ok. 135 gr mrożonych truskawek
Przygotowanie:
Rozmrożone truskawki utrzyj blenderem na gładką masę, ewentualnie dosłodź.
Mąki przesiej, wymieszaj i połącz z proszkiem do pieczenia. Odstaw. Banana rozgnieć bardzo dokładnie widelcem. Przełóż do miski, dolej mleko i za pomocą trzepaczki utrzep całość do momentu, aż masa stanie się jednolita oraz puszysta. Następnie dodaj odmierzone mąki, ksylitol i wymieszaj. Powstałe ciasto ma być dość rzadkie (mąka koksowa świetnie chłonie płyny), w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mleka. Smaż na rozgrzanej oraz natłuszczonej olejem patelni. Podawaj gorące z sosem truskawkowym, posypując cukrem pudrem z ksylitolu.
Smacznego !
zgłodniałam, chętnie bym to zjadła ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
super placuszki :)
OdpowiedzUsuńa mi nie wyszły, mąka kokosowa i ryżowa wchłania cały płyn, smażenie ich na patelni to porażka, wsadzilam do piekarnika, zobaczę co wyjdzie
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że się nie udało..
Usuń