- 2 porcje -
Potrzebujemy:
- 200 gr suchego makaronu bg
- 150 gr mrożonego szpinaku w liściach
- 100 gr wędzonego łososia
- 4-5 ząbki czosnku
- sporą łyżeczkę masła klarowanego
- sól
- pieprz
Śmietana:
- 3/4 szklanki słonecznika
- dużą szklankę wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny /do smaku/
- 2 łyżki oleju
- płatki drożdżowe /opcjonalnie/
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od wykonania wegańskiej śmietany. Nasiona słonecznika zalej wodą i mocz przez noc. Następnego dnia przełóż przepłukane nasiona do wysokiego naczynia, dodaj łyżkę soku z cytryny, olej i pół szklanki wody. Utrzyj całość blenderem ręcznym na gładką masę. Dolewaj stopniowo wodę do otrzymania płynnej i dość rzadkiej śmietany. Gotową śmietanę przeciśnij przez ściereczkę i odciśnij w celu pozbycia się fusów.
2. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i wstaw makaron. W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę, łososia pokrój w paski. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj czosnek i lekko przesmaż. Dodaj szpinak i duś całość. Następnie wlej śmietanę i zacznij redukować sos. Dołóż także gorący makaron, a następnie łososia i wymieszaj. Trzymaj na ogniu do utrzymania gęstego sosu. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Możesz również wykorzystać płatki drożdżowe do uzyskania serowego aromatu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz