- 4 porcje -
Potrzebujemy:- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 200 gramów dyni
- dużą łyżke klarowanego masła
- puszkę mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- natkę pietruszki
- 2 woreczki delikatnego ryżu
Dynię pokrój w kostkę, kurczaka w dość cienkie paski, marchewkę w plasterki, a cebulę w półplastry. Na patelni rozpuść masło, dosyp curry oraz kurkumę. Dołóż cebulę oraz marchewkę i smaż na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodaj kawałki dyni. Smaż jeszcze chwilę i przesuń warzywa na jedną stronę patelni. Na wolne miejsce przełóż kawałki kurczaka. Gdy ten będzie przesmażony podlej całość mleczkiem kokosowym. W międzyczasie zagotuj wodę, roztenij woreczki i ugotuj ryż. Gotowy sos curry zredukuj delikatnie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie internetowym: www. sklep.dajar.pl
chętnie bym to zjadła! wzystko! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Pochłaniam wszystko co z dynią :)
OdpowiedzUsuń