Od kiedy spróbowałam majonezu z kaszy jaglanej nie mogę się powtrzymać przed robieniem sałatek.
Tym razem będzie ta dobrze znana, warzywna.
Poniższa wersja jest wegańska.
Słodko-kwaśne smaki przypadną do gustu nawet tradycjonalistom.
I co najważniejsze do jej przytowania potrzebujesz tylko jednego garnka !
Potrzebujemy:
Warzywa
- dużą pietruszkę
- 2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 2 ogórki kiszone
- 1/4 jabłka
- natkę pietruszki
- 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- większą łyżkę nasion słonecznika
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki delikatnego oleju, u mnie słonecznikowy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczkę ksylitolu/cukru, lub do smaku
- małą łyżeczkę musztardy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Umyj starannie pietruszkę, marchew oraz ziemniaki. Przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. W międzyczasie zrób majonez.
Słonecznik zmiel w młynku na mąkę. Do wysokiego naczynia przełóż kaszę,
zmielony słonecznik, wodę, sok z cytryny, ksylitol oraz musztardę.
Utrzyj całość bardzo starannie przy pomocy blendera. Gdy masa stanie się
jednolita, dolewaj małym strumieniem olej, cały czas blenderując. Teraz
najtrudniejsze, powstały majonez dopraw wg własnego gustu i odstaw do lodówki. Przestudzone warzywa obierz i pokrój w zgrabą kostkę. Podobnie uczyń z kiszonymi ogórkami oraz jabłkiem. Natkę pietruszki posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z majonezem, pietruszką i dopraw pieprzem oraz solą.
Smacznego !
Zrobilam wczoraj ten majonez jaglany i jest PYYYYCHAAA!
OdpowiedzUsuńWiem :) najlepszy do wszystkiego i w dodatku pełen zdrowia :)
Usuń