Czasem mała przyjemność może sprawić, że dzień staje się lepszy.
W długie i jesienne wieczory coraz częściej przychodzi ochota na coś kakaowego.
Ekspresowa w przygotowaniu, dość gęsta i sycąca czekolada bez grama mleka krowiego.
-1 porcja -
Potrzebujemy:
- szklankę mleka roślinnego, u mnie niesłodzone, sojowe Alpro
- małą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki ksylitolu/cukru/ miodu- lub do smaku
- śmietanę kokosową /opcjonalnie/
Do garnuszka przelej mleko, dodaj kakao, skrobię oraz słód. Za pomocą trzepaczki wymieszaj dokładnie, tak aby zniknęły wszystkie grudki. Garnuszek wstaw na gaz, mieszaj do momentu, aż czekolada zgęstnieje. Sprawdż smak i ewentualnie dosłódź do smaku. Czekoladę najlepiej podawać z ubitą śmietaną kokosowa. Przepis tutaj.
Smacznego !
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń