środa, 18 listopada 2015

Wegańskie placki kokosowe z musem truskawkowym


1 porcja 

Potrzebujemy:
  • 1/2 dojrzałego banana ok. 45 gr
  • 25 gr mąki ryżowej
  • 15 gr mąki kokosowej
  • 1/4 szkl. mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • ok. 135 gr mrożonych truskawek
Przygotowanie:
Rozmrożone truskawki utrzyj blenderem na gładką masę, ewentualnie dosłodź.
Mąki przesiej, wymieszaj i połącz  z proszkiem do pieczenia. Odstaw. Banana rozgnieć bardzo dokładnie widelcem. Przełóż do miski, dolej mleko i za pomocą trzepaczki utrzep całość do momentu, aż masa stanie się jednolita oraz puszysta. Następnie dodaj odmierzone mąki, ksylitol i wymieszaj. Powstałe ciasto ma być dość rzadkie (mąka koksowa świetnie chłonie płyny), w razie  potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mleka.  Smaż na rozgrzanej oraz  natłuszczonej olejem  patelni. Podawaj gorące z sosem truskawkowym, posypując  cukrem pudrem  z ksylitolu.
Smacznego !

Bezglutenowe śniadanie dla dzieckaZdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

4 komentarze:

  1. zgłodniałam, chętnie bym to zjadła ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi nie wyszły, mąka kokosowa i ryżowa wchłania cały płyn, smażenie ich na patelni to porażka, wsadzilam do piekarnika, zobaczę co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń

Drukuj