środa, 4 listopada 2015

Curry z dynią & mleczkiem kokosowym

- 4 porcje -
Potrzebujemy:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 200 gramów dyni
  • dużą łyżke klarowanego masła
  • puszkę mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • natkę pietruszki
Ponadto
  • 2 woreczki delikatnego ryżu
Przygotowanie:
Dynię pokrój w kostkę, kurczaka w dość cienkie paski, marchewkę w plasterki, a  cebulę w półplastry. Na patelni rozpuść masło, dosyp curry oraz kurkumę. Dołóż cebulę oraz marchewkę i smaż na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodaj kawałki dyni. Smaż jeszcze chwilę i przesuń warzywa na jedną stronę patelni. Na wolne miejsce przełóż kawałki kurczaka. Gdy ten będzie przesmażony podlej całość mleczkiem kokosowym. W międzyczasie zagotuj wodę, roztenij woreczki i ugotuj ryż. Gotowy sos curry zredukuj delikatnie, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
 Smacznego !

Ambitnie i zdrowo

 Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie internetowym: www. sklep.dajar.pl

2 komentarze:

Drukuj