sobota, 3 października 2015

Ucierane ciasto migdałowe z gruszkami




Potrzebujemy:
Przygotowanie:
W młynku zmiel drobno 100 gramów płatków migdałowych* Gruszki obierz, usuń gniazda i pokrój w małe cząstki. Oddziel białka od żółtek jaj. Odmierz odpowiednie ilości  mąki i przesiej 1-2 razy. Następnie dodaj do nich proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir, wymieszaj. Masło utrzyj z ksylitolem na jasną, puszystą masę. Wlewaj po jednym żółtku i miksuj dalej. Dodaj mąki oraz zmielone migdały. Zmiksuj. Białka jajek ubij z odrobiną soli na sztywno. Pianę z białek wmieszaj deliktanie i już ręcznie do ciasta. Na koniec dodaj owoce. Ciasto przełóż do tortownicy, średnica 21 cm. Piecz przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stp.

Smacznego !

* Swoją  mąkę zrobiłam sprawnie i tanio  dzięki młynkowi firmy MPM model MMK-06M

6 komentarzy:

  1. Musiało pachnieć oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast margaryny można dodać olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam :) masło będzie tutaj najsmaczniejsze :)

      Usuń
  3. Czy jest Pani pewna że dobre ilości mąki zostały wpisane w przepisie ? Mam wrażenie że to absolutnie za mało jak na blaszkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też mi się wydaje, że jeśli już to chyba deko a nie gram jako jednostka miary 20 gramów mąki to 2 deko

      Usuń
    2. Moi drodzy :) do tego ciasta potrzebne jest 200 gramów mąki. 100 w postaci mielonych migdałów, kolejne 100 jako mąki bezglutenowe. Przypominam, że przepis jest na małą tortownicę śr. 20 lub 21 cm :)

      Usuń

Drukuj